‘Laat coronawerken de nieuwe manier van werken worden’

Vandaag hakt het coronavirus met de botte bijl in onze economie. Maar de aanpassingen die we nu noodgedwongen doen aan onze manier van werken, zullen ons op termijn net méér welvaart, meer winst en sterkere bedrijven opleveren.

Een artikel gepubliceerd in MT.be door Romina Longo, betoobe Founding Member. https://www.mt.be/management/laat-coronawerken-de-nieuwe-manier-van-werken-worden/12359

‘Laat coronawerken de nieuwe manier van werken worden’

Vandaag hakt het coronavirus met de botte bijl in onze economie. Maar de aanpassingen die we nu noodgedwongen doen aan onze manier van werken, zullen ons op termijn net méér welvaart, meer winst en sterkere bedrijven opleveren.

Rekruteringsexperte Romina Longo, CEO van Youphoria, beseft dat het misschien wat cynisch lijkt om op de rug van de crisis te willen kapitaliseren. ‘Maar ik geloof echt dat het ‘coronawerken’ van vandaag de nieuwe manier van werken kan worden, met gezondere, gelukkigere en welgestelde werknemers als resultaat.’ Dit is waarom, zo schrijft ze zelf.

We vergaderen effectiever

‘We zijn plots met zijn allen massaal aan het telewerken Dankzij de gracieuze geste van onze telecomoperatoren zitten de potten met data van al deze thuiswerkers netjes vol, klaar om op te souperen.

Bedrijven wiens IT er niet op gericht was om meer dan een bepaald percentage van het team te laten thuiswerken, schakelen noodgedwongen een versnelling hoger en voorzien in deze bizarre tijden toch de nodige tools. Wat voorheen in veel bedrijven een zwaarbevochten recht was, gaat nu vanzelf.

Op sociale media lees je allerhande tips & tricks omtrent de verschillende systemen van videoconferenties. Die zijn misschien op het eerste zicht wat wennen voor sommigen, maar ze hebben ook veel voordelen: er wordt plots véél effectiever vergaderd. Het opstartpraatje bij de koffiemachine en de bijhorende debrief achteraf, vallen alvast weg. Tijd gewonnen dus. We merken ook dat de focus van mensen in een online meeting vaak scherper is.’

Meer ruimte voor creativiteit

‘Thuiswerken scheelt je bovendien reistijd: tijd die je ‘uitspaart’ dus. Om te gebruiken als vrije tijd, of om te gebruiken als leertijd. Voor velen is het uitputtende pendeltraject met files, vertraagde treinen en overvolle coupés de druppel te veel die ons verhindert om na de werkdag nog iets actief of creatief te ondernemen.

In coronatijden is dat anders. Je zag de afgelopen dagen heel wat mensen overdag, zomaar even tussendoor, een frisse neus halen of een rondje lopen. Zo’n break verhoogt de effectiviteit.

De work-life balans doet het dus goed in tijden van telewerk, en ten gevolge daarvan krijgen we ook meer ademruimte voor inventiviteit en creativiteit. Het is immers bewezen dat mensen uitgerekend op het moment dat ze even ‘niets’ te doen hebben met de meest creatieve ideeën komen.’

Minder overheadkosten

‘Thuiswerken levert daarnaast een groot ecologisch voordeel op: minder auto’s op de weg, minder files, schonere lucht. Ons klimaat krijgt vandaag eindelijk de adempauze waar het om smeekte. En we weten allemaal dat ecologische achteruitgang ook economische gevolgen met zich meebrengt, zoals bijvoorbeeld een hogere gezondheidskost. Als we die kunnen vermijden, varen we er wel bij.

Bovendien hebben we door de stijging in het telewerk ook minder kantoorruimtes nodig, wat overheadkosten van bedrijven doet dalen.’

Aansluiting van millennials

‘Wie wat wil bijleren de komende weken, doet dat digitaal. Zowel het onderwijs van onze kinderen, als de bijscholing van volwassenen, gebeurt via digitale weg. Heel wat leerkrachten hebben zich de afgelopen dagen in sneltempo bekwaamd in het online zetten van allerlei leerstof, oefeningen en projecten.

Bazen die enkel geloofden dat hun mensen werken als ze het met hun eigen ogen konden zien, zijn eraan voor de moeite

Deze digitaliseringssprong is nodig, zeker ook in het secundair en hoger onderwijs. De generatie die vandaag en morgen de arbeidsmarkt betreedt, bestaat uit digital natives. Zij verwachten dat (het toekomstige) onderwijs aansluit op hun leefwereld.

Ook leidinggeven verandert in tijden van telewerken. Bazen die enkel geloofden dat hun mensen werken als ze het met hun eigen ogen konden zien, zijn eraan voor de moeite. Werknemers hou je niet meer samen door ze bij mekaar te zetten, maar door ze allemaal aan één en hetzelfde strategische doel te laten werken, met duidelijke individuele verantwoordelijkheden, gericht op zelfsturing.

Millennials toeteren al enkele jaren dat ze geen baas mee willen maar een vertrouwenspersoon, geen werkuren om ‘uit te zitten’ maar wel de verantwoordelijkheid om een opdracht tot een goed eind te brengen. Vandaag is het moment om de hele actieve generatie op de arbeidsmarkt mee te krijgen in dit verhaal.

De flexibelere arbeidscontracten waar jongeren vandaag ook meer naar hengelen, zullen overal ingang vinden. De opkomende recessie zal niet meteen nieuwe jobs met zich meebrengen, maar de nood aan ‘de juiste man – of vrouw – op de juiste plaats’ zal blijven bestaan. Personeel dat flexibel inzetbaar is, wordt een asset.’

Een artikel gepubliceerd in MT.be door Romina Longo, betoobe Founding Member. https://www.mt.be/management/laat-coronawerken-de-nieuwe-manier-van-werken-worden/12359

 

Related Articles

Responses

Powered By MemberPress WooCommerce Plus Integration

We use cookies to improve your experience on our site. To find out more, read our updated privacy policy and cookie policy.